Presentació

Benvinguts al meu blog personal per a l'assignatura d'art i història de 4t d'ESO.

lunes, 16 de febrero de 2015

CARACTERÍSTIQUES DE L'ART BARROC


INTRODUCCIÓ

Durant el segle XVII i principis del segle XVIII la mentalitat del Renaixement canvia per una visió pessimista, reflexat en les obres d'aquest estil artístic mitjançant la gran expressivitat i exageració de personatges i ambients, escenes contrastades i detallades.

El Barroc va sorgir a Europa a causa de la separació de la religió (catòlica i protestant), l'enfortiment de la burgesia i els conflictes del moment.


ARQUITECTURA

L'arquitectura barroca es caracteritza per ser molt detallada, dinàmica, ostentosa i complexa. Era així perquè es volia demostrar un poder i, a partir d'aquí, els arquitectes barrocs van començar a preocuparse per la situació dels seus edificis; és així com va sorgir l'urbanisme. 

- Arquitectes destacats: Francesco Borromini, Carlo Maderno, José Benito de Churriguera, Pedro de Ribera i Lorenzo Rodríguez.

- Edificis destacats: Catedral de Santiago de Compostela i Catedral de Solsona.

Catedral de Santiago de Compostela


ESCULTURA

L'escultura barroca es caracteritza per la sensació de moviment i força que transmet; la màxima preocupació és expressar realisme. Temàtica mitològica o religiosa.

- Obres destacades: David (Bernini), El Rapte de Prosèrpina (Bernini) i Baldaquí de l'altar major de la basílica de Sant Pere de Roma.



El Rapte de Prosèrpina (Bernini)

PINTURA

La pintura barroca es caracteritza per el realisme i gran expressivitat dels personatges i escenes, la importància que se li dóna a la llum i els clarobscurs exagerats. La temàtica és, sobretot, religiosa.

- Obres destacades: Lliçó d'anatomia (Rembrandt) i Martiri de Sant Bartomeu (Josep de Ribera).


No hay comentarios:

Publicar un comentario