Presentació

Benvinguts al meu blog personal per a l'assignatura d'art i història de 4t d'ESO.

jueves, 16 de octubre de 2014

Arquitectura


  -ARQUITECTURA:  és l'art de crear espais, exteriors o interiors, coberts o descoberts.

Tots aquests punts ens ajudaran a analitzar un edifici: 

  -Primer de tot hem de saber una documentació general (nom de l'edifici, cronologia, on es troba...)

  -Després hem de fer un anàlisi formal:

     1. MATERIAL: les construccions que es fan amb diferents materials que s'usen de forma diferent, segons l'edificació sigui antiga o moderna. 
Els materials són elements sólids amb resistència, amb capacitat de suportar pesos i conduir-los cap baix, on hi ha els fonaments. Alguns materials utilitzats són: la fusta, la pedra, el maó, el plàstic...
Hi han diferents tipus de materials com els constructius (murs de maó, rajoles de fang cuit, columnes de pedra...), els d'acabat que són com la pell de l'edifici ( marbres, fusta, rajoles...).


-CURIOSITAT: Ravenna era la ciutat bizantina més important de l'Europa Occidental i, per manifestar la seva puixança, els emperadors de Bizanci hi van fer construir moltes esglésies que, si bé eren per fora molt simples, estaven decorades amb molta riquesa per dins.

El maó, material humil i molt barat, era cobert amb mosaics esclatants i plaques de marbre: és un recurs per donar impressió de grandesa usant pocs diners.

Avui en dia, construïm amb formigó armat, s'usa la construcció en sec i s'utilitzen nous materials com per exemple el vidre.


     2. SISTEMES CONSTRUCTIUS:  El pes dels materials es descarrega cap baix, portant-se als fonaments, segons criteris que varien en funció del tipus decoberta usada. 

-COBERTA: La coberta és l'element que protegeix l'edifici de l'exterior; descarrega el seu pes als murs o pilars. Podem dir que d'ella que és una estructura de voltes, i té un punt central que  porta el mateix pes, per quatre grans pilars que arriben a formar una creu.

Hi ha dues maneres de portar el pes:

La primera és amb bigues (només suporten una part de l'edifici) i la segona amb arcs que forman una xarxa, porten tot el pes cap abaix.  

-CURIOSITAT: A la construcció antiga el mur tancava l'edifici, creant l'espai interior, i, a més, podia conduir el pes cap els fonaments; avui en dia els pilars porten la càrrega i el mur és com una cortina que estableix separacions.


     3.TIPUS D'EDIFICIS: No cal dir que hi han molt tipus que és poden construir molt diferents tipus d'edificis. I cada un es projecta variadament, pels diferents usos.

S'ha de buscar una bona proporció, que és la relació que té cada part del conjunt.
Un dels elements del Canon , és la generació d'un rectangle proporcionat a partir d'un quadrat.

Cada edifici té la seva pròpia esquema compositiva.


     4. L'ESPAI:  Els edificis tenen un exterior, que tanca el seu volum, o sigui que l'exterior és un altre espai diferent.



Un exemple d'un espai en un poble, potser la plaça principal, un mercat...

-CURIOSITAT: La ciutat antiga tenia els carrers estrets, a diferència de la ciutat actual, projectada pel trànsit dels automòbils. 


     5. Hi ha un client (amb diners) que té la necessitat de tenir un espai, aquest client busca un arquitecte perquè li projecti/dissenyi l'edifici. I aquesta es la resposta pel cinqué punt.
''¿PERQUÈ ES CONSTRUEIXEN ELS EDIFICIS?''

Un cop ben aclarit l'objectiu del client, l'arquitecte, amb la col·laboració de gent de diferents oficis, dirigeix la construcció de l'edifici. 



     6. SÍMBOLS: Són els elements que donen sentit a l'edifici. També són els responsables de determinar la forma d'una obra. 

     

     7. REGISTRES: Per conèixer els edificis, per que els constructors tinguin una idea ben precisa del que han de fer, usem els anomenats plànols, que expressen visualment les diferents parts que es vol construir. 

Hi han diferents formes visuals: LA PLANTA (expressa  l'emprempta de tots els elements verticals de l'edifici sobre el terra), L'ALÇAT (que s'hi pot veure elements verticals i exteriors d'una part de la construcció) i per últim LA SECCIÓ (que ens presenta la part de l'interior,mostran-ho verticalment). 

No hay comentarios:

Publicar un comentario